KEWAJIPAN BERSOLAT

Thursday, February 26, 2009

BERSAMA MUHASABAH DEMI MASA DEPAN ANAK-ANAK..


Saya ingin berkongsi satu email yang diterima baru-baru ini. Rasa 'sayang' pula jika dibiarkan begitu saja, tanpa dapat dikongsi pandangan yang diutarakan oleh penulis berkenaan. Penulis itu pastinya bertujuan membuka minda kita agar berani melakukan perubahan setelah sekian lama unsur-unsur yang tiada sunnahnya ini meresap menjadi adat dalam masyarakat Islam kita..

Tanpa melakukan tokok tambah, di sini saya siarkan sepenuhnya petikan email tersebut..
(*Semoga kita dapat menafsir dengan mata batin dan minda terbuka..)

HIDUPNYA HINDU, MATINYA PUN HINDU


Telah menjadi adat orang Melayu bahawa setelah ibu melahirkan anak, urinya akan ditanam. Sekadar menanam uri sahaja setelah dibersihkannya daripada darah kemudian ditanam dengan tujuan tidak mahu ianya dibuang begitu sahaja, tanpa niat-niat yang lain, tidaklah menjadi kesalahan.

Tetapi apabila uri itu diletakkan di dalam suatu tempat dan kemudian diletakkan asam atau garam kemudian ditanam dan kemudian diletakkan lampu di sebelah tempat yang ditanam itu, maka itu menyerupai adat agama Hindu. Orang Melayu meletakkan asam dan garam kalau anak perempuan supaya pandai memasak dan meletakkan paku kalau anak lelaki supaya pandai menukang..
Tetapi itu zaman dahulu. Zaman sekarang di mana kemahiran anak perempuan bukan lagi pada masak memasak, tetapi dalam bidang pelajaran, maka apakah kena ditanam uri itu dengan buku-buku sekolah? Dan kalau anak lelaki pula, apakah perlu ditanam komputer bersama uri tersebut? Inilah adat Melayu yang tidak ada logik dan tidak ada gunanya.

Apabila anak itu mencapai usia 7 hari, terutama pada waktu dahulu, anak itu akan diletakkan di satu dulang yang berisi beras atau kunyit. Ini juga menyerupai Hindu.
Bila anak itu dewasa pula, orang Melayu sekarang suka menonton rancangan Hindustan yang kebanyakannya juga beragama Hindu.Apabila anak itu berkahwin, diadakan persandingan dengan bertepung tawar dan melontar beras dan sebagainya. Mengapa beras padahal minyak wangi banyak dijual di kedai? Kerana orang Hindu mempercayai semangat yang ada pada padi. Dikir barat itu menyerupai gerak laku orang Hindu dalam memuja semangat padi.
Mereka yang belum berumahtangga dan akan berumahtangga hendaklah fikirkan hal ini baik-baik dan ibu bapa hendaklah menasihatkan anak-anak mereka supaya jangan melakukan upacara yang bertentangan dengan Islam di hari perkahwinan. Kalau kita sudah bersanding dengan upacara ala Hindu, esok lusa kita jadi ustaz atau ustazah atau pendakwah dan hendak bersyarah atau menasihatkan orang lain mengenai hal ini, orang lain sudah tidak mahu dengar cakap kita sebab kita sudah menunjukkan contoh yang salah.

Begitu juga tepak sirih yang biasa digunakan oleh orang Melayu di majlis akad nikah, adalah juga daripada adat orang-orang Hindu. Berbincanglah dengan bakal pasangan anda dan juga keluarga bakal pasangan anda dan nyatakan kepada mereka bahawa anda tidak mahu majlis perkahwinan yang bercorak Hindu itu. Sebab kalau kita tidak berdakwah, anak-anak kita nanti semuanya akan ikut dan kita akan menanggung dosanya kerana kita telah mewariskan adat agama syirik!

Apabila orang Melayu meninggal, bila sudah ditanam, akan ditabur bunga di atas kubur tersebut. Ini juga adat agama Hindu. Kalau kita perhatikan, orang Hindu yang mati sebelum dibakar, akan diletakkan bunga ke atas mayatnya. Hari ini orang Melayu bukan sahaja menabur bunga di atas kubur, bahkan mayat itu sudah ditabur bunga di rumah lagi sebelum dibawa ke tanah perkuburan.

Sebab itulah ada pepatah Melayu yang berbunyi: 'Biar mati anak, jangan mati adat'. Saya rasa pepatah ini berasal daripada orang Hindu juga kerana mereka sangat kuat berpegang kepada adat. Yang betulnya: 'Biar yang lain terkorban, Islam jangan digadai.' Oleh kerana itulah sebahagian besar ibu bapa hari ini, terutamanya yang tua-tua, bermati-matian menegakkan adat, walaupun bercanggah dengan Islam, seperti bersanding di atas pelamin dengan upacara yang bukan-bukan.

Kalau sepanjang hidup kita ini kita ikut orang Hindu, bagaimanakah kita boleh mati dalam keadaan Islam? Sedangkan Allah telah berfirman yang bermaksud:

'Wahai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dan janganlah kamu mati kecuali sebagai orang-orang Islam.'

Untuk mati dalam keadaan Islam, hidup kita mestilah dengan cara Islam, daripada hari lahir kita sehinggalah hari kita dikuburkan di bumi.

Orang Cina dan India dahulu tinggal sekampung dengan orang-orang Melayu. Jadi sudah tentu banyak adat-adat yang mempengaruhi orang Melayu. Namun sebagai orang Islam, kita kena bersihkan amalan kita daripada sebarang penyerupaan dengan amalan agama lain.

Sabda Nabi Muhammad saw.:
"Siapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia daripada kaum itu."

Dalam riwayat yang lain:

"dan akan dibangkitkan bersama-sama mereka (kaum yang diserupainya)."


[Catatan:
Semoga kita dapat menilai dengan bijak dengan merujuk al-Quran dan as-Sunnah, agar kita terpelihara daripada segala yang menyalahi ketetapan-NYA..]

6 comments:

Norish @ Afraima said...

JAUH2 ORANG DATANG MENZIARAHI BLOG ANTA SYEIKH....HEBAT HEBAT

Amal @ PriaPrai @ Chulan Chin said...

err..

sain lamo tu syeikh..

:D

ryann said...

elok untuk direnungi.

Amal @ PriaPrai @ Chulan Chin said...

betul tu dik ryann,
utk kpentingan bsama n jgka pnjg..

:)

Nasir said...

Assalamualaikun sahabatku
Ana Cikgu Nasir SK Kg Cheras Baru(2006) SK Pandan Indah(2008)
Sekarang ana mgajar di SK Pauh, Arau, Perlis.
Anta & keluarga sihat?
Canggih laman blog anta...
Tahniah ana ucapkan.
Teruskan usaha murni sama2 kita berdakwah berpandukan al-quran&sunnah. Insyaallah.
Sampaikan salam ukhwah islamiah kpd sahabat2 kita di hulu langat.
Kenangan bersama kallian x dpt ana lupakan.

Amal @ PriaPrai @ Chulan Chin said...

Wa'alaikumussalam wrt wbt..
akhi Nasir, ana memg ingat pd anta. tktau anta dh bhijrah ke 'darussunnah'..memg trtanya2 jg, tp ramai yg tktau..

alhamdulillah, anta sudi sggah ke hlmn hyt. smga ukhuwwah tjalin trus mlalui blog ini..

insya-Allah, ana akn sampaikn slm anta nti.

smga Allah rahmati & mberkati pjuangn anta d sana.. amiin.
wslkm.

blogger templates | Make Money Online